Otsingud welsh corgi teemalistelt linkidelt
Google Custom Search

pühapäev, 2. september 2007

WELSH CORGI CARDIGAN

FCI – Standard nr 38 d / 24.06.1987 / GB

Briti tõug

ÜLDMULJE : tugev, jässakas, liikuv, vastupidav. Pikkus on proportsionaalne kõrgusega, lõppedes rebaseliku sabaga, mis asetseb samal joonel kehaga.

ISELOOMULIKUD JOONED : valvas, liikuv ja intelligentne

ISELOOM : valvas, intelligentne, tasakaalukas, ei ole kartlik ega agressiivne.

PEA : pea on kujult ja muljelt rebaselik, kõrvade vahelt on pea lai ja lame, silmade kohalt kitsenev, kulmud on kaardunud. Mõõdukas stopp. Koonu ja pea suhe on 3:5, koon kitseneb mõõdukalt ninaotsa suunas, ninaots ei ole esiletungiv, mitte mingil juhul nüri. Alalõug on selgepiiriline. Tugev, kuid mitte esiletungiv. Ninaots on must.

SILMAD : keskmise suurusega, selged; sõbraliku, elava, kuid tähelepaneliku vaatega. Üsna laia asetusega, silmanurgad on selgete piiridega. Eelistatavalt tumedad või karvkatte värviga kooskõlas, tumedate laugudega. Ainult blue merle värvusega koertel on lubatud üks või mõlemad silmad kahvatu sinised, sinised või siniste tähnidega.

KÕRVAD : kikkis, proportsionaalselt üsna suured võrreldes koera suurusega. Kõrva otsad on veidi ümarad, mõõdukalt laiad tüvest kõrvade vahe on umbes 9 cm. Hoitakse nii, et kõrvaotsad on laiemalt, kui ninaotsast tõmmatud mõtteline sirgjoon läbi silmade keskpunkti ja asetsevad hästi taga nii, et võivad langeda lamedalt kaelale.

SUU : hambad on tugevad, käärhambumisega, s.t. Ülemised hambad katavad tihedalt alumisi hambaid ja hambad on lõualuus täisnurga all.

KAEL : lihaseline, hästi arenenud, proportsionaalne koera kehaehitusega, sobides hästi viltuste abaluudega.

ESIJÄSEMED : hästi viltu asetsevad abaluud moodustavad õlavarreluuga ligikaudu 90° nurga; lihaselised, küünarnukid on tihedalt külgede vastas. Käpani sirged tugevad luud. Jalad on lühikesed, kuid keha ei puuduta maad, esijäsemed on veidi kõverdunud järgides rinnakorvi kuju. Käpad on veidi väljapoole pöördunud.

KERE : rindkere on mõõdukalt lai esiletungiva rindmikuga. Kere on pikavõitu ja tugev, sügava rinna ja hästi kaardunud ribidega, talje on selgelt eristatav. Ülajoon on ühtlane

TAGAJÄSEMED : tugevad, heade nurkadega ja kaunite lihaseliste reitega, käpani sirgete tugevate luudega, jalad on lühikesed; seistes on kannad külg- ja ülalt vaates vertikaalsed.

KÄPAD : ümarad, tihedad, üsna suured ja heade päkkadega. Kõik lisavarbad tuleb eemaldada.

SABA : meenutab rebase saba, seljaliini jätkav, mõõdukalt pikk (puudutab või peaaegu puudutab maad.). Seistes rahulikult all, võib tõusta natuke liikumisel, kuid ei kaardu
selja kohale.

LIIKUMINE : vaba ja aktiivne, küünarnukid on tihedalt kere järgivad, kuid ei ole lõdvad ega tihedad. Esijäsemete samm on ilusa pika ulatusega ilma liigse tõuketa, sobides tagajäsemete sammuga.

KARVKATE : lühike või keskmise pikkusega tugeva tekstuuriga. Ilmastikukindel, hea aluskarvaga. Soovitavalt sirge.

VÄRVUS : kõik värvid, valgete märgistega või ilma, kuid valge ei tohi olla ülekaalus.

SUURUS : ideaalne turjakõrgus: 30 cm. Kaal on proportsionaalne suurusega, esmatähtis on üldine tasakaal.

VEAD : igasugust erinevust ülaltoodud punktidest loetakse veaks ja arvestatav vea suurus peaks olema täpses proportsioonis selle vea astmega.

MÄRKUS : isasel koeral peab olema kaks normaalset munandit, mis on täielikult laskunud munandikotti.

Peaassamblee poolt heaks kiidetud 23. ja 24. juunil 1987. Jeruusalemmas. Inglise keelsest originaalist tõlge Eesti Briti Karjakoerte Ühing. Heaks kiidetud EKL juhatuses 30.10.2003 protokoll nr 15

Allikas : http://www.kennelliit.ee/est/standardid/welsh_corgi_cardigan_38d.pdf

VAATA JA LOE LISAKS :
Nõidade ja haldjate koerad (lisa Lamba- ja Karjakoerte Eesti Tõuühing)
Üle vaade tõust.
Welsh corgi cardigan. Astrid Lundava. Eesti koerte atlas. Pegasus. 2005. - Lk. 57-58.

Eesti kasvatajade, kennelite kodulehed : Margarita Nigra, Pixieville.

Põhjalik ülevaade tõust Cardigan Commentary International (ingl.)

Illustrated Standard (Cardigan Welsh Corgi Club of America)