Otsingud welsh corgi teemalistelt linkidelt
Google Custom Search

teisipäev, 29. jaanuar 2008

Eesti corgidel nüüd oma klubi.

6. detsembril 2007. võeti MTÜ Eesti Corgi Klubi "Gigi" (reg. kood: 80260301; aadress: Mere pst 8A-15, 10111 Tallinn) Eesti Kennelliidu (juhatuse protokoll) liikmeks.
Kontakt isikud Astrid Lundava (56 453 550) ja Kätlin Kull (5 101 106)

Pea 15 aastat (1994 kevad) peale esimese corgi Eestisse asumist jõuti oma tõuklubi (TK) loomiseni. Asutamis aeg 7. november 2007. a. Nimi „Gigi“ valik oli lihtne. Tänaseks veel täiselu jõudu ja tahmist ning paljude corgide esiema vääris esile tõstmist.


Siinkohal võiks ära märkida, et tegu ei ole tõuühinguga (TÜ). Kuigi mõlemad nii TK ja TÜ on tõukoerte omanike vabatahtlik mittetulunduslik organisatsioon Eesti Kennelliidu koosseisus. Leidsime et ühinguks pole Eestis veel piisavalt huvilisi, alati võib klubi üle kasvada ühinguks. Oma ettevõtmistes soovima aidata kutsika valikul, anda näpunäiteid corgide kasvatamisel, pöörata tähelepanu nende nõrkadele ja tugevatele külgedele. Aretus reegleid ei ole kavas kehtestama hakata, küll aga võib pöörduda meie poole küsimustega aretuse kohta.

Milleks on vaja Corgide Klubi? 1999 aastal käis Eestis kohaliku corgi populatsiooniga tutvumas Rootsi kohtunik ja corgiomanik Roland Fors . Sai tehtud corgi omanike seas üleskutse osaleda sellel üritusel. Eesti Kennelliidu registrisse oli juba siis kantud üle 60 pembroke ja lootsime, et huvi väliskülalise vastu on suurem, oli ju võimalus esmakordselt ka küsida ja uurida oma lemmiktõu kohta. Kahjuks kohale tuli ainult vähesed koeraomanikud oma lemmikutega.
Täna on Eestis registrisse kantud 90 corgit ja teadmine kuidas kulgeb nende elu on ähmane. Näitustel käib minimaalne hulk seda tõugu koeri. Mida aeg edasi peab tunnistama – siinsed corgid muutuvad vaikselt susse sahistavateks kodu koerisiksusteks. Iseloomulikest joontest on säilinud ainult vahva välimus.

Meie klubi loomise ja püüdluste kandev idee seisneb motol - corgi on universaalne koer, kes sobib nii näitustele, karja ajama kui ka olema lihtsalt hea peresõber. Loodame ka Eestis selle tõuga tegelejad kokku koguda ja pakkuda meeldejäävaid hetki, nii koolituses, karjatööl kui ka näitustel . Tulevikus kui liikmeskond laieneb soovime läbi viia ka laagreid, koolitusi jm. harivat.

Suur töö seisab ees corgiomanike vajalike teadmiste teavitamisel.
1. Tervise erinevad aspektid - silmade kontroll, lähisugulus paaritus ja sellega kaasnevad probleemid jpm.
2. Juhiseid kutsika valikul ja kasvatusel, vältimaks millerdamist ning muid ebaeetilisi toiminguid. 3. Aktiivne ning vastupidav corgi on nii mõnelgi alal ennast maailmas edukalt näidanud, seetõttu ei laseks latti madalale ja proovida võiks nii agilityt kui ka teisi võistlusliike, esimene corgi on jõudnud juba ka kuulekuskoolituse eksamini.
Karjaajamine on siinmaal veel lastekingades. Esimesed sellelaadsed koolitused toimusid 2007. a. Viljandi maakonnas.

Corgide Eestis populatsioon pole paisunud ülemõistuse suureks. See annab lootust hoida tõuga kaasnevat kultuuri ning tavasid kontrolli all.

Olen selle tõuga aastaid tegelenud. Mulle meeldib nende iseloom - väike koer suure egoga.

Eesti Corgi Klubi "Gigi" asutaja Astrid Lundava